17 Ocak 2011 Pazartesi

HAYIRLI(!) OLSUN İNŞALLAH


Normalde stadınıza sığmıyorsanız yada stadınız çağ dışı kalmışsa,uzun vadeli bir borçlanma sayesinde mevcut stadınızı yenilersiniz yada yeni stada geçersiniz.Transfer yapmazsınız,yemezsiniz,içmezsiniz uzun vadeli krediler alırsınız ve gelirlerinizle bu taksitleri ödersiniz. Batı Avrupa ülkelerinde bu işlerin böyle yürür ve yürümesi gerekir.

Arsenal,Highbury ile bağını bu şekilde kopardı.Londra belediye başkanına gitmediler;Sponsorunu buldular,planlamalar yapıldı ve eski sevgili Highbury,formada yaşamaya devam etti.

Bizde ise işler herzamanki gibi farklı yürüyor.Futbol ve siyaset birbirine girmiş durumda.Arjantin,Yunanistan,Brezilya ve Türkiye gibi gelişmekte olan nüfusu yüksek ülkelerde bu durum kaçınılmaz.Futbol,siyasiler için en yüksek faydanın sağlanabildiği bir platform durumunda.

Bursa'da da işler farklı yürümedi.Bursa'nın en büyük markası Bursaspor.Bu markadan rant sağlayan ilk siyasal oluşum da AKP değil.Anayasa referandumundan bir hafta önce yerel gazetelerde Timsah Arena projeleri boy göstermeye başladı.Oylar alındı,projeler rafa kaldırıldı. 2011 Haziran genel seçimleri ise biraz daha uzun vadeli bir popülizme gebe. Eğitim seviyesi düşük,internetten bihaber kahvedeki amcalar,Recep Altepe ve RTE'nin iştahını kabartmakta.

Uludağın eteklerinde doğmuş ve büyümüş biri olarak,Bursa'nın eski mahallelerinden yürüyerek stada gitme şansını yakaladığım için çok mutluyum.Baba,amca,eş dost,yürüyerek altıparmağa inmek,yolda tanıdıkları görüp selamlaşmak,bilet kuyruğunda saatlerce dikilip maç kritiği yapmak..Taraftar,stadı şu anki yerinde istiyor.Zaten UEFA kriterleri için 10 trilyon para harcandı ve stad şu anda yakışıklı bir durumda.Sorunu ise 26 binlik kapasite.Aslında bu kapasite 10 bin artırılsa ve çatıyı taşıyan direkler kaldırılsa(bunu yapan mimara selam burdan,dünyada eşi benzeri yok!) ortada sorun kalmayacak. Kulüp şu anda stadın tapusunu alabilecek kadar amatör branşa sahip.

Koca Galatasaray camiasının açılışta TOKİ başkanı tarafından itin götüne sokulması,RTE'nin Gs 1 kuruş harcamadı biz yaptık tavrı ve taraftarın tepkisi..Ankaragücü'nün Gökçek hegamonyası altında düştüğü rezil durum.. Eğer şubat 2011 de veledromdaki stada başlanırsa Bursaspor'u da benzer bir gelecek bekliyor. İşin farkında olan var olmayanı;farkında olup birşey yapabilen var yapamayanı.Bense buraya bunları yazabiliyorum,yazmaya da devam edicem.

2 yorum:

  1. TT Arena'nın açılışındaki protestolara karşı çıkanların ağzında sürekli sporun siyasete alet edilmemesi gerektiği var. Oysa futbol ile ilgili çoğu kişi bilir ki bir klubün başkanı veya yöneticisi olmak o kişilere şeref tribününde sadece siyasilerle yanyana oturma imkanı değil, aynı zamanda bireysel anlamda iş bitirme olanağı sağlar. Çoğu yönetici de aynı zamanda iş adamı kimliğinde olduğu için mevcut iktidarın desteğine gebe durumdadır.

    Bu nedenle mevcut işleyiş içinde Türkiye'de (amatör klüpler hariç) muhalif bir duruş içindeki herhangi bir yönetimin uzun süre başta kalabilmesi, hele bir futbol stadyumu yapmak gibi oldukça maliyetli ve bürokratik açıdan meşakatli bir sürecin altından kalkabilmesi bence mümkün değildir.

    Sanırım ileride yapılması planlanan Bursaspor'un yeni stadyumu da bu süreçlerden farklı bir seyir izlemeyecektir.

    YanıtlaSil
  2. Lyon'un,Arsenal'in başkanlarının adını biliyormusun @ozanlas? ben bilmiyorum. bilmemem de doğal çünkü batı avrupa ülkelerinde yöneticiler önemsiz bir yerde.futbolcu-t.direktör-taraftar-yönetici diye gidiyor bu sıra. bizde ise bazen 1. sırada,bazen hakemler 1,yöneticiler 2 falan oluyor..

    YanıtlaSil